Zijde

Zijderups in coconZijde is in feite het afscheidingsproduct van de zijderups en wel het spinsel waarin de rups haar laatste gedaanteverwisseling ondergaat van rups naar vlinder. De zijde komt uit het lichaam van de rups als een kleverige stof die aan de lucht hard wordt. Zijdeteelt is vooral bekend vanuit Aziatische landen, maar ook in Frankrijk en Italië worden zijderupsen gehouden

De zijde wordt gewonnen door het afhaspelen van de cocon. Of eigenlijk: cocons, want het afhaspelen gebeurt met 5 tot 20 tegelijk die tijdens het afhaspelen tot een draad worden samengevoegd. De concons kunnen afkomstig zijn van rupsen die worden gekweekt of van wilde rupsen. De laatste leveren – logisch – wilde zijde (tussah)op.

Verwerking van zijdeOmdat zijde al sinds mensenheugnis een zeer luxe stof is, heeft men door de eeuwen heen veel verfijningstechnieken ontwikkeld, waardoor vele soorten zijde zijn ontstaan. Shantoeng is een bekende zijdesoort, crêpe en organsin zijn namen voor zijden garens met een bepaalde behandeling en grègezijde is een ander woord voor ruwe zijde, zoals deze direct uit de cocon wordt gewonnen.

Weven van zijdeHet zijdefilament is het fijnste van alle natuurlijke vezels. Een cocon bevat immers zo’n 2400 meter zijdedraad; gezien de afmeting van een rupsje moet het wel zeer fijn draad zijn. In tegenstelling tot wol is zijdegaren glad (geen kroezing of geschubde structuur), vandaar de fraaie glans. Zijde is matig bestand tegen zonlicht. In meubelstoffen wordt zijde vanwege haar lage sterkte altijd gemengd met andere garens om te kunnen voldoen aan de zware eisen die consumenten aan hun zitmeubel stellen.
Recentelijk is zijdeproductie onder vuur komen te liggen door dieren actievisten die het algemeen gebruikelijke koken van levende zijde-rupsen in hun cocon verafschuwen en wreed vinden.
Buiten toepassing in kleding fabricage en ander handwerk, is zijde ook gebruikt voor parachutes, fietsbanden, comfortabele vulling militaire buskruit buidels.
Zijde ondergaat een speciale behandeling om in de verpleging te worden gebruikt als niet absorberend materiaal.
Chineese dokters gebruikte het voor kunstmatige aderen.