Nylon

Persbericht NylonEen van de bekendste toepassing is natuurlijk die in nylonkousen en panty’s (die nogal eens als nylons worden aangeduid). Naast nylonkousen en panty’s is een andere toepassing die voor snaren van muziekinstrumenten zoals de gitaar. In de techniek wordt nylon gebruikt voor tandwielen in bijvoorbeeld printers en kopieerapparatuur, en allerlei andere kleine onderdelen als hefboompjes en palletjes.

Nylon in tandenborstelsNylon is een polyamide kunststof, uitgevonden op 28 februari 1935 door Wallace Carothers werkzaam bij ‘ E.I. du Pont de Nemours and Company of Wilmington’ in Delaware, Amerika. Het materiaal werd aangekondigd in 1938 en het eerste nylon product, een nylon tandenborstel met nylon haren ging in de verkoop op 24 februari 1938.

15 Mei 1940 NylondayDe befaamde en fameuze nylon dames kousen gingen in de verkoop op 15 mei 1940. In een paar dagen werden er 4 miljoen(!) paar verkocht.

Nylon vezels worden gebruikt in vele syntetische stoffen en vast nylon vindt zijn toepassing in constructie materialen. Er is geen bevestiging voor het populaire verhaal dat “nylon” een samenvoeging is van “NY” (voor “New York”) en “Lon” (voor “Londen”), dit waren de twee steden waar het matertiaal voor het eerst gefabriceerd werd.

Nylonkousen inzamelingTijdens de periode van de Tweede Wereld oorlog was nylon een schaarse grondstof.
Dit maakte het noodzakelijk om versleten nylonkousen in te zamelen en het materiaal te gebruiken voor de fabricage van o.a. parachutes.
Zo werden deze een ‘levensredende’ bron voor piloten die gebombardeerd waren en uit hun vliegtuig moesten springen.

In 1940 verklaarde John W. Eckelberry van Du Pont dat de letters “nyl” willekeurig waren en de “on” gekopieerd was van andere vezelnamen als “cotton” en “rayon”. Een latere verklaring van Du Pont (Context, vol. 7, no. 2, 1978) schrijft dat de naam origineel eigenlijk “No-Run” was maar aangepast is om eventuele claims te voorkomen en het beter klonk.
Het verhaal gaat verder dat Carothers letter voor letter veranderde tot het moment dat de Du Pont directie tevreden was.
Sommige geloofde dat nylon een afkorting was voor “now you, lazy old nippon,” omdat het in de dertigerjaren van de vorige eeuw is ontwikkeld. In die tijd stond de term “nippon” voor Japan, in het decenium van de dertiger en de ontwikkeling van nylon, vond een chemische “oorlog” plaats tussen de VS en Japan.

Nylon in laboratoriumOndanks dat er veel geld is verdiend aan nylon is het nooit een als handelsmerk aangemerkt. Tijdens de Tweede Wereld oorlog verving nylon de Aziatische zijde in parachutes. Verder is het o.a. toegepast in banden, tenten, nachtkleding, poncho’s en hoogwaardig papier voor amerikaans geld.

Nylon wordt bereid door een condensatie polymerisatiereactie tussen een carbondizuur of dizuurchloride met een aminodizuur. Een bekende soort nylon is Nylon 6.6 waarbij de eerste 6 staat voor de 6 koolstoffen van het carbonzuur of zuurchloride en de tweede voor de 6 koolstoffen van het aminozuur.
De onderstaande animatie toont de chemische reactie bij het maken van nylon.