Kousen ABC

We hebben verschillende termen voor je op een rijtje gezet. In sommige gevallen staat zowel de Nederlandse als Engelse term vermeld omdat je veelal een van beide tegenkomt.

Heb je nog vragen, opmerkingen of aanvullende informatie? Aarzel dan niet en neem contact met ons op via dit formulier.

Denier – De technische definitie is het gewicht in grammen per 9000 meter garen. In het algemeen komt dit overeen met de fijnheid/zwaarte van het garen welke de doorschijnbaarheid en dikte van het weefsel bepaalt. Zo is 10 Denier meer transparant (sheer) dan een weefsel van 15 Denier.

Minder dan 10 denier = ultra sheer
10-20 denier = sheer,
25-35 denier = semi-opaque,
40+den=opaque , hierbij schijnt de huid bijna niet meer door en bepaalt de verf de uiteindelijke kleur.

Elasticiteit – het vermogen van een gestrekt materiaal om weer direct zijn oorspronkelijke afmeting en vorm aan te nemen nadat de spanning die het veroorzaakte verwijderd is.

Full-Fashioned – Fully Fashioned (Volledige Gevormde) kousen zijn plat-gebreid en beide zijkanten zijn samengebracht met een omhoog lopende naad aan de achterzijde. Als gevolg van het minderen van steken op de kuit maakt de kouse nauwer aan de enkel, ze zijn te herkennen aan de stipjes die parallel lopen aan weerszijde van de naad. Ze zijn dus compleet gevormd naar de vorm van het been.
Ze waren het meest populair direct na de Tweede Wereld oorlog, dit liep sterk terug na de introductie van naadloze beenmode.

Gauge – Dit getal geeft het aantal naalden weer per 38 mm dat gebruikt werd tijdens het breien van het weefsel. Hoe hoger, hoe fijner het weefsel. Zo heeft een weefsel van ’60 Gauge’ 60 naalden op 1 1/2 inch (38 mm).

Hold Ups (Zelf Ophoudend) – term bedacht door Pretty Polly voor ‘zelf ophoudende’ kousen. De naam is nooit geregistreerd en wordt nu in het algemeen gebruikt voor kousen met een elastische band die zorgt dat de kous omhoog blijft zonder jarretelles.

Ladder (Run) – Een fout of onderbreking in het weefsel. Een gebroken draad of kapotte steek veroorzaakt een inzakken van het weefsel wat je herkent als een verticale lijn ‘ladder’ in het weefsel.

Lycra – Lycra is de geregistreerde naam van DuPont voor elastaan-vezel. Het wordt geproduceerd in vele verschillende deniers en soorten. De belangrijkste eigenschap is dat het kan rekken tot 5 maal zijn oorspronkelijke lengte en totaal herstelt bij ontspanning.

Naad Kousen (Seamed Stockings) – Kousen gemaakt op de ambachtelijke wijzen van gevormd breien en samenbrengen met naaien. Dit resulteerde in de befaamde naad. Tegenwoordig is er echter ook beenmode met een namaak naad. Echter, deze kan niet tippen aan het draagcomfort van de orginele Fully Fashioned kousen.

Needle Count (Naald Dichtheid) – Het totaal aantal naalden dat wordt gebruikt bij het breien. Hoe meer naalden, des te fijner de steken en het uiterlijk van het weefsel (zie ook Gauge).

Nylon – Nylon is een polyamide garen en uitgevonden op 28 februari 1935 door Wallace Carothers van DuPont. Beroemd om zijn sterkte en glans eigenschappen.

Opaque – Kousen die zodanig gemaakt zijn op dat ze een dikker weefsel krijgen. Meestal zijn kousen met een gewicht van 40 Denier of hoger.

Plat-gebreid (Plain Knit) – Plat-gebreid weefsel waar alle lussen in 1 richting liggen. Staat bekend als een fijne methode van breien omdat het een uniforme uitstraling heeft.

RHT Kousen (Reinforced Heel & Toe) – Kousen met een verstekte hiel en teen maar echter geen naad aan de achterzijde omdat de rond-gebreid worden.

Rond-breien (Circular Knit) – Vandaag de dag de meest gebruikte methode van breien voor beenmode. Het garen wordt gebreid op een manier zodat een ronde buis ontstaat. De tenen worden later dicht genaaid en een boord aangezet.

Versterkt (Reinforced) – De gebieden van de kous die meer onder spanning staan worden gebreid met een zwaarder garen (hoger Denier) zodat de dikker (versterkt) worden en zodoende langer meegaan.

Vezel samenstelling (Fiber Content) – De formele weergave van de materiaal samenstelling van de kous. Zo zijn echte nylonkousen ‘100% Nylon’ en vind je bij andere stretch kousen bijvoorbeeld ‘95% Nylon – 5% Lycra’.