Nylonkousen in de media

Intoductie NylonkousenOp 15 mei 1940 ging het eerste paar nylonkousen over de toonbank, deze dag wordt ook wel ‘Nylon Day’ genoemd. In enkele dagen gingen 4 miljoen paar nylonkousen over de toonbank. Dit mag gerust een mijlpaal genoemd worden want voortaan zouden vrouwenbenen in de damesmode definitief de elegante plaats krijgen die ze verdienen. De nylonkous is dus ondertussen 65 jaar jong.

In Europa kreeg de nylonkous voet aan wal in 1945. Dit had natuurlijk alles te maken met de bevrijding, zo ook in Nederland. De eerste exemplaren werden meegebracht door de Amerikaanse soldaten.

 

Ze werden veelvuldig in het nieuws gebracht, ook het Polygoon Journaal uit 1946 besteede er aandacht aan onder de titel 'De verkoop van nylonkousen te Londen'.
Hierbij worden fragmenten getoond van:

  • dames rennen door straat, om achter in lange rij wachtende dames aan te sluiten;
  • bord (opschrift: "Nylon Stockings - a limited quantity on sale from 9 am");
  • wachtende dames (waaronder beelden van damesbenen en die van een man);
  • deuren winkel gaan open, waarna mensen naar binnen gaan;
  • int. winkel, waar nylonkousen worden verkocht;
  • vrolijke dames komen met kousen winkel uit.

Nylons zijn nog lang een luxeproduct geweest. Tot er in de jaren vijftig betaalbare nylonkousen op de markt komen die weliswaar nog altijd voor 'gekledere momenten' gereserveerd zijn.

Dat de ons bekende echte nylonkousen een totaal nieuwe verschijning waren is wel te zien op het volgende filmpje uit 1946. De eigenschappen van nylon gaven en nieuwe dimensie aan de kous die tot dan alleen bekend was van zijde en rayon. De gewone nederlandse vrouw was tot dan toe daar nog niet aan toe gekomen en had het niet altijd makkelijk.
Tegenwoordig kunnen we wel stellen dat nylonkousen voor iedereen zijn.

In de jaren 60 geven Rijk de Gooyer, Simon van Collem, Henri Knap en andere bekende nederlandse mannen hun mening over de benen van de vrouw, hier kun je het fragment zien: