Nylonkous wordt 65

Nylonkous wordt 65. Uit HetVolk, Lut Clincke (http://www.hetvolk.be) 14/05/2005.

Op 15mei 1940 ging het eerste paar nylonkousen over de toonbank. Een mijlpaal, want voortaan zouden vrouwenbenen in de damesmode de sensuele plaats krijgen die ze verdienen. Nylons hadden het lang niet altijd makkelijk in hun 65-jarige bestaan, maar de zomermode van 2005 biedt de vrouw weer de kans om volop te genieten van dat fijne gevoel om je been.

Nylons en lingerieFabrikanten waren al lang op zoek naar een fijn, transparant materiaal voor dameskousen. Toen chemicus Wallace H. Carothers in opdracht van de Amerikaanse garen- en vezelfabrikant DuPont het nylon uitvond, was de fijne kous meteen een feit. Toch zou het nog duren tot 1945 voor de nylonkous voet aan wal kreeg in Europa. De eerste exemplaren werden meegebracht door de Amerikaanse soldaten. In de jaren vijftig nam de nylonkous een hoge vlucht: overal in Europa werden fabrieken opgericht die zich specialiseerden in de productie van luxe nylonkousen.

Nylons voor iedereen

Nylons zijn lang een luxeproduct geweest. Tot er in de jaren vijftig betaalbare nylonkousen op de markt komen die weliswaar nog altijd voor ‘gekledere momenten’ gereserveerd zijn. De Franse fabrikant Bernard Giberstein brengt in de late jaren vijftig als eerste betaalbare maar verfijnde kousen op de markt die hij toepasselijk ‘Bas Dimanche’ – letterlijk kousen voor de zondag – doopt. Wanneer nylons zo ingeburgerd raken dat ze dagelijks gedragen worden, wordt de naam van het merk veranderd in Dim. Giberstein heeft snel de kracht van de reclame ontdekt. Dankzij schitterende campagnes die op de tijdsgeest inspelen, is Dim marktleider geworden in Frankrijk en een belangrijke internationale speler.

Minirok en panty

Eind de jaren zestig wordt de minirok een modehit. Nylons met jarretelhouders vallen niet te rijmen met superkorte rokken. Nylons met een transparant broekje eraan bieden een uitkomst: de panty is geboren. Het woord panty is een afkorting van ‘pantyhose’, letterlijk broekkous. De panty wordt zo’n succes dat hij in twee jaar tijd een marktaandeel van 90 procent verovert.

Kousenfabrikanten doen het in de sixties uitstekend. De grootste naam in ons land was Du Parc. Dit ooit zo bloeiende Aalsterse bedrijf wordt het slachtoffer van de hoge loonkosten enerzijds en de pantalon anderzijds en moet in 2001 zijn deuren sluiten.

Modeaccessoire

De eerste generatie panty’s is alleen verkrijgbaar in huidskleur en zwart. In de jaren zeventig wordt de panty een modeaccessoire met motieven en kleuren die op de trends inspelen. Voortaan voelen ook jonge vrouwen zich door de sportieve en sexy nylons aangesproken.

Pantalon baas

Met de doorbraak van de pantalon krijgen de kousenfabrikanten zware klappen. Toch blijven ze investeren in vernieuwing. Zo maakt lycra kousen sterker en ook comfortabeler. Dat heeft ook zo zijn nadelen: er gaan minder kousen stuk, wat de verkoop niet ten goede komt. Anderzijds wint de duurdere kous terrein. Tegelijk diversifiëren de fabrikanten hun aanbod: de kniekous in nylon is het antwoord op het succes van de pantalon. Een andere uitvinding is de stay-up: de zelfophoudende kous waarvan de boord verrijkt is met siliconen zodat de kous mooi blijft zitten.

Wellness aan je been

Dankzij zware investeringen in technische ontwikkelingen, kwamen er het jongste decennium heel wat vernieuwingen op de markt die van de kous een onmisbaar modeaccessoire hebben gemaakt zonder het comfort uit het oog te verliezen.

Kousen zijn een middel geworden om je goed te voelen en er goed uit te zien. De microvezels waarmee de nieuwe generatie kousen gemaakt worden, zitten aangenaam. Nieuwe breitechnieken met variabele elasticiteit maken het ook mogelijk aan ‘figuurcorrectie’ te doen. Buikje of beetje vet op de heupen? Een modellerende kous maakt de vervelende gaine van vroeger overbodig terwijl je er toch slanker uitziet.

Zware benen en slechte bloedsomloop? Tegenwoordig kan je steunkousen achterwege laten en opteren voor trendy nylons die de bloedsomloop stimuleren dankzij een breitechniek die een opwaartse druk veroorzaakt.

Andere kousen bevatten dan weer microcapsules met afslankende crèmes of hydraterende bestanddelen. Je hebt ook sokjes die de voetzool masseren en kousen die verrijkt zijn met parfums: stimulerende, kalmerende en zelfs euforiserende geuren. Je kiest maar in welke mood je wil verkeren. Zo wordt de kous ineens een stuk aromatherapie. De kritiek dat panty’s transpiratiegeurtjes in de hand werken, wordt voortaan geneutraliseerd dankzij behandelingen die ontgeurend werken.