Kousen in de Kunst – Gil Elvgren

Gil Elvgren Pin Up ArtistEen zeer bijzondere kunstenaar in onze serie ‘Kousen in de Kunst’ is Gil Elvgren.

Gil Elvgren behoort samen met Petty en Alberto Vargas tot de meest vooraanstaande Amerikaanse pin-up kunstenaars. Zijn schilderwerken van olie kenmerken zich vooral door het humoristisch karakter en ontspannende situaties van vrouwen in het dagelijks leven.

Gil Elvgren Pin Up Artist Coca ColaGillette A. Elvgren is geboren in 1914 te St. Paul, Minnesota en doorliep aldaar de University High School. Hierna begon hij met een architectuur studie aan de ‘Minneapolis Art Institute’. Zijn hart lag echter bij het schilderen en om die reden verhuisde hij naar Chicago om daar te studeren aan de ‘American Academy of Art’.

Daar werd hij een van de kunstenaars van ‘Stevens & Gross’, welke bekend zijn van de fameuze Coca Cola Kerstman creatie. Ook hijzelf heeft verschillende bijdrages geleverd aan verschillende Coca-Cola advertenties.

Elvgren begon met het maken van pin-up girls in 1937 voor de firma ‘Louis F. Dow’ maar stapte in 1944 over naar ‘Brown & Bigelow’ waar hij $1000 per pin-up ontving, duidelijk meer dan hij kreeg bij Dow. Hij moest tussen 18 en 20 pin-ups per jaar maken, alleen voor ‘Brown & Bigelow’.

Pin Up Model in NylonkousenElvgren zocht naar nieuwe getalenteerde modellen die vitaliteit en persoonlijkheid uitstraalde. Hij portretteerde de vrouw nooit als ‘femme-fatale’ maar als de gewone vrouw uit het dagelijks leven die zich ogenschijnlijk niet bewust was van de penibele situatie waarin ze zich bevond. Hierbij speelde de wind vaak langs haar beeldschone benen gehuld in kousen en werden ze subliem zichtbaar gemaakt.

Verschillende creaties zijn te bekijken in ons fotoalbum: Klassieke Pin-Up tekeningen.

Gil Elvgren’s creaties onderschrijven de gezegde “Een afbeelding zegt meer als 1000 woorden”. Zijn olie schilderingen op gespannen canvas van 30″ bij 24″ zijn de meest waardevolle in de markt na die van Vargas. Gil Elvgren overleed in 1980.