Kousen in de kunst – Elmer Batters

Vertaalde bijdrage van: Sandy DK – ‘Sandy’s E-zine’

“Wanneer ik een model interview inspecteer ik eerst haar benen van puntje van haar teen tot de top van de kous.”
Elmer Batters (1919 -1997)

The Leg World of Elmer BattersElmer Batters heeft een leven lang besteed aan het kijken door een zoeker naar vrouwenbenen en voeten. Opgeleid in de klassiek stijl van de Elvgren pin-up kunst uit de Tweede Wereld oorlog, begon hij met de fotografie van modellen aan het eind van de jaren ’40 in het zonnige Los Angeles (CA). Batters was niet, zoals zijn omgeving, geobsideerd voor borsten. Hij had een andere passie.

Het werk van Batters wordt gekwalificeerd als fetish-fotografie. Gedurende 35 jaar heeft hij honderden scenarios van ‘de teen tot de top van de kous’-fotografie afgeleverd. Zijn werk intrigreert de verzamelaar van de aan nylonkousen gerelateerde erotiek.

Als echte fetishist kan je duizenden van zijn foto’s vinden op het internet met vrouwen in nylonkousen. De man was echter een anoniem persoon en ondanks veel speurwerk op het internet lukte het me (Sandy) niet om echt veel persoonlijke informatie over hem te vinden. Zijn stijl is zeer helder en vertwijfeld wanneer je een van zijn foto’s ziet.

Hij beschouwde Fully Fashioned kousen als de enige echte kledingstuk voor vrouwen maar maakte in de jaren 60 en 70 ook series met RHT foto’s. Zijn echte kenmerk was de keuze van modellen die vaak ouder dan dertig waren en geen magere types zoals vandaag de dag maar de natuurlijke vrouw. Hij classifiseerde vrouwenbenen en voeten in een standaard set ideale maten van schoonheid. Deze is vandaag de dag nog steeds een inspiratie voor fotograven.

Editorial Elmer BattersIn het begin van zijn carriere maakte Elmer dag en nacht foto’s. Hij verstuurde zijn werk naar vele ‘leg-art’-magazine’s maar helaas deelde de meeste bladen niet zijn interesse, in het bijzonder niet met betrekking tot de voeten. Batters budget was zeer laag en ontdekte iets waar eveneens vrouwen al eeuwen naar zochten, het onverwoestbare nylon als fortuin en levenstijl.

De moralisten van die tijd beschouwde zijn werk als crimineel en illegaal fotowerk en hij werd geconfronteerd met rechtzaken, censuur en het eeuwige probleem van te weinig geldelijke middelen. In een uitgave van ‘Silkstockings’ kwam dit tot uitdrukking in het redactionele commentaar. Onopzettelijk vond hij zo een uitgever en alle 5000 exemplaren van de eerste “Man’s Favorite Pastime” raakte uitverkocht.

Nylonkousen Fetish Elmer BattersDeze foto laat de aantekeningen zien die Batters maakte met betrekking tot de fotogenieke idealen.
Dit maakt duidelijk dat er een werkelijk passie schuil ging achter zijn fascinatie. Het resultaat was de perfectie in zijn klassieke foto’s.

Gedurende de jaren 50 tot 70 maakte hij bladen als ‘Black Silk Stocking’, ‘Sheer Delight’, ‘Leg Orama’, ‘Nylon’, ‘Double Take’, ‘Tip Top’ en ‘Tigh High’. In de zeventiger jaren produceerde hij het klassieke magazine ‘Leg Art’.

 

 

Fotografie Elmer Batters

Fotografie Elmer Batters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het verlies de ‘onschuldige’ verbeelding en de spirit van de PinUp-Girls werd grotendeels veroorzaakt door de intrede van de echte porno bladen in het midden van de jaren zeventig. Dit veroorzaakte ook dat Batters voorgoed uit deze wereld vertrok.
Nylonkousen Fetish Fotografie Elmer BattersZijn kracht was de vaak expliciete keuze van lichaamshoudingen die hij gebruikte voor zijn modelen. Vele foto’s geven zijn passie voor voeten weer door het staan op de tenen en de hoge hakken van de schoenen die ze dragen. Ze zijn vaak een goed voorbeeld van het effect dat een hoge hak heeft op de uitdrukking van de voet, hij wilde dit effect van de ideale houding ten alle tijde bereiken ook al droegen ze geen hakken.

Gelukkigerwijs werd hem in 1981 gevraagd om zijn werk te publiceren in het blad ‘Leg Show’. Mede door de inspanningen van de schrijfster Diane Hanson steeg de populariteit van Batters verder. Elmer Batters stierf in 1997 op de leeftijd van 78 jaar. Zijn foto’s en uitgaves zijn tegenwoordig klassiekers en zijn kunstwerken worden tentoongesteld in bekende galleries over de gehele wereld. Helaas heeft hijzelf nooit de waardering kunnen ervaren die hij verdiend voor al het levenswerk wat hij heeft verzet.

De Duitse uitgeverij Taschen heeft verschillende verzamelwerken van Batters gepubliceerd en ze zijn inmiddels echte verzamelstukken voor de liefhebber. Via boekensites als Amazon zijn nog exemplaren te koop.
Een aantal van zijn foto’s zijn te bekijken in ons fotoalbum: Elmer Batters – Kousen in de Kunst.