Kousen in de Kunst – Allen Jones

Allen Jones - Kousen in de kunstDe tweede kunstenaar in onze serie ‘Kousen in de Kunst’ is Allen Jones. Hij is geboren in Southampton op 1 september 1937.
Kort na zijn geboorte verhuisde het gezin naar Londen.

Zijn officiële kunstenaars opleiding begon in 1955 aan de Hornsey School of Art. Twee jaar later reisde hij naar Parijs en naar Zuid Frankrijk waar hij in het bijzonder was geinteresseerd in het museum van Cezanne.
Jones sluit de opleiding met succes af in 1961 met het diploma van de Hornsey Teacher Training.

Kousen in het werk van Allen Jones Allen Jones is een spraakmakende kunstenaar die de kous een meer dan decoratieve plaats heeft gegeven in de pop-art van de jaren 60. Zijn werk uit die periode wordt gedomineerd door het spanningsveld tussen het feminine en het masculine dat vaak in de vorm van sekse specifieke kledingstukken wordt weergegeven.

Uit het werk van Allen Jones zijn die afbeeldingen geselecteerd waar de kunstenaar een kous van textiel heeft afgebeeld.

Het werk van Allen Jones is niet zo gemakkelijk te doorgronden en roept bij nauwkeurige beschouwing soms achtereenvolgende en verschillende associaties op.

Voor de kousenliefhebber springt wellicht het werk dat Allen Jones voor het Zwitserse kwaliteits kousenmerk Fogal heeft gemaakt het meest in het oog.
Een tweeluik tegenover het station in Basel, waar twee afzonderlijke panden door hem werden beschilderd (zie ons fotoalbum) en een tweede afbeelding tegenover het station van Zurich.
Beide afbeeldingen worden door Fogal op handtasjes van kousenkopers geplaatst, deze tasjes vormen inmiddels een collectors item.

De volledige selectie is te bekijken in ons fotoalbum: Allen Jones – Kousen in de Kunst.

Kousen in het reclamewerk van Allen Jones

Naast Allen Jones en Alberto Vargas zijn meer kunstenaars die de kous in hun werk betrekken, zoals bijvoorbeeld Soroyama en Molinier. Later zullen wij hier meer over publiceren.