Kousen in de Kunst – Alberto Vargas

Alberto Vargas

De uitstraling van kousen is natuurlijk niet onopgemerkt gebleven in de kunst. Op verschillende manier is het opgenomen in verschillende werken en heeft het velen geinspireerd.

Een uiting hiervan zijn Pin-Up’s en een kunstenaar die hier veel invloed op heeft gehad is Alberto Vargas.

Hij leefde van 1896 tot 1982 en is vanuit zijn geboorteland Peru via een studie in Europa naar de Verenigde staten verhuisd in 1916. In de begin periode werden Pin-Up’s maar zelden met kousen afgebeeld.

The Cars - Alberto VargasOp tachtig jarige leeftijd (!) tekende Alberto Vargas deze dame die – onzichtbaar – op de tekening van een Ferrari ligt mooi te wezen. Vargas wordt beschouwd als de uitvinder van de getekende pin-up. Het idee om de tekenaar voor de albumhoes te vragen kwam van Cars- Drummer Chris Robinson, die een mooi vriendinnetje had (ja, zij is het!)

Niet dat Vargas een Cars fan was: hij bezocht een concert met oordoppen in. Maar hij merkte wel op dat er mooie vrouwen rondliepen…

We hebben een selectie gemaakt uit het werk van Alberto Vargas waarin dit kledingstuk een duidelijke rol speelt. De meeste afbeeldingen zijn afkomstig uit zijn vroege werk, 1920-1930. In die periode werden kousen niet alleen met jarretels maar ook met elastieken banden om het bovenbeen omhoog gehouden, een gewoonte die sommige zich wellicht nog kunnen herinnereren.

De volledige selectie is te bekijken in ons fotoalbum: Alberto Vargas – Kousen in de Kunst.

Nylonkousen in de kunst van Alberto Vargas

Nylonkousen in de kunst van Alberto Vargas

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn meer kunstenaars die de kous in hun werk betrekken, zoals bijvoorbeeld Allen Jones.

Andere bekenden zijn o.a. Soroyama en Molinier. Later zullen wij hier meer over publiceren.